Obec Chodová Planá

Nařízení č. 1 /2004
Plán zimní údržby místních komunikací

Rada obce Chodová Planá schválila dne 28.1.2004 a vydává podle § 11 zákona č.128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) ve znění pozdějších předpisů, a na základě ustanovení § 27 odst. 7 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích , ve znění pozdějších předpisů toto nařízení.

Čl. 1
Úvodní ustanovení a výklad některých pojmů

Nařízení se vydává v zájmu zajištění údržby místních komunikací po celé zimní období, podle zásad stanovených v tomto plánu zimní údržby.

Zimní údržba místních komunikací (MK) - je zajišťování prací pro zmírňování závad ve schůdnosti místních komunikací a průjezdních úseku silnic, které vznikly zimními povětrnostními podmínkami.

Sjízdnost MK - je takový stav těchto komunikací, který umožňuje bezpečný pohyb motorových i nemotorových vozidel přizpůsobený dopravně-technickému a stavebnímu stavu MK, povětrnostním podmínkám a jejich důsledkům.

Schůdnost - je takový stav místních komunikací určených pro chodce, který umožňuje bezpečný pohyb přizpůsobený stavebnímu stavu a dopravně-technickému stavu MK, určené pro chodce, povětrnostním podmínkám a jejich důsledkům.

Závady ve sjízdnosti místních komunikací - jsou takové změny ve sjízdnosti, které nemůže řidič předvídat ani při jízdě přizpůsobené stavu MK, povětrnostím podmínkám a jejich důsledkům.

Závadami ve schůdnosti se rozumí -závady obdobné jako ve sjízdnosti. Schůdnost zajišťuje správce MK pouze na MK určených výhradně pro chodce na přechodech pro chodce jak na průjezdných komunikacích tak i na MK.

Kalamitní situací se rozumí - mimořádné zhoršení sjízdnosti a schůdnosti na MK, které vzniklo nadměrným spadem sněhu, zpravidla spojeným se silným větrem nebo mimořádným vytvořením náledí nebo námrazy, a to za předpokladu, že tyto živelné události způsobí nesjízdnost nebo neschůdnost MK v územním obvodu obce. V situaci, kdy správce komunikace není schopen v důsledku mimořádní povětrnostní situace zvládnout kalamitní situaci ani při nasazení všech vlastních ani všech smluvně dosažitelných prostředků, svolá operační štáb.

Čl. 2
Základní povinnosti správce MK a uživatelů MK v zimním období

Povinnosti správce komunikace:
- zajistit včasnou přípravu pro provádění prací při zimní údržbe MK, stanovených v plánu zimní údržby (dále jen "PZÚ"),
- v průběhu zimního období operativně zmírňovat a odstraňovat závady ve sjízdnosti a schůdnosti na MK ,
- úzce spolupracovat při zajišťování zimní údržby MK s orgány obce a policie,
- po projednání s orgány policie zvážit změny dopravního značení pro zimní období tak, aby bylo usnadněno provádění zimní údržby MK .

Povinnosti uživatelů MK:

- přizpůsobit jízdu a chůzi po MK stavu těchto komunikací, který je obvyklý v zimních podmínkách (kluzkost, sníh na MK, náledí, sněhové mantinely, atd)
- při chůzi po chodnících a MK, kde se podle PZÚ zajišťuje schůdnost, dbát zvýšené opatrnosti a věnovat pozornost stavu MK (např. zamrzlé kaluže, kluzkost ve stínu stromů, budov atd.)
- při chůzi po chodnících používat té části chodníku, který je posypán inertním materiálem .

Čl. 3
Povinnosti vlastníků nemovitostí

Vlastník nemovitosti, která v zastavěném území obce hraničí se silnicí nebo místní komunikací, odpovídá za škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti na přilehlém chodníku, která vznikla znečištěním, náledím nebo sněhem. Vlastník je povinen odstraňovat závady ve schůdnosti na chodníku přilehlém k jeho nemovitosti, které vznikly znečištěním, náledím nebo sněhem.

Čl. 4
Spolupráce správce komunikace a orgánů obce s orgány Policie ČR a
Správou a údržbou silnic

Se Správou a údržbou silnic koordinuje správce MK svou činnost při zajišťování zimní údržby .

Čl. 5
Lhůty pro zmírňování závad ve schůdnosti a sjízdnosti

Zajišťování sjízdnosti a schůdnosti místních komunikací a průjezdních úseku silnic je dle důležitosti rozděleno do 3 pořadí se stanovením lhůt pro odstranění nebo alespoň zmírňování závad ve sjízdnosti a schůdnosti místních komunikací a průjezdních úseku silnic.

I. pořadí - do 4 hodin
II. pořadí - do 12 hodin
III. pořadí - do 48 hodin

Čl. 6
Způsob provádění

Pro úcely tohoto nařízení je zimním obdobím doba od 1.11. do 30.4. Roku následujícího. V tomto období se provádí zimní údržba podle plánu zimní údržby. Pokud vznikne zimní povětrností situace mimo toto období , zmírňují se závady ve sjízdnosti , schůdnosti komunikace bez odkladů přiměřeně k vzniklé situaci. Schůdnost těchto komunikací se zjišťuje odmetením nebo odhrnutím sněhu, oškrábáním zmrazků a posypem zdrsňovacími materiály. Chemickým rozmrazovacím materiálem se smějí sypat pouze ty chodníky a stezky, ve kterých nejsou uloženy inženýrské sítě a jsou odděleny od zelených ploch a pásů pro stromy takovým způsobem, aby na ně nemohl stékat slaný roztok a nejsou osazeny zámkovou dlažbou. Posyp solí se zahajuje pokud výška sněhu nepřesáhne 3 - 5cm . Do sněhové vrstvy vyšší není dovoleno posyp provádět. Pro posyp náledí je vhodný jemnozrnný materiál. Pro posyp nezledovatělých ujetých sněhových vrstev by měl být použit materiál s větším obsahem hrubých frakcí (zrn větších než 4 mm). V zastavěných oblastech se nesmí používat materiál se zrny nad 8 mm.

Čl. 7
Časová posloupnost při zajišťování zimní údržby na místních komunikacích

I. Pořadí: Střed obce, sídliště Lučina, Slovany a hlavní tahy místních komunikací.

II. Pořadí: ostatní místní komunikace a přístupy k ostatním částem obce.

III. Pořadí: Výškov, Michalovy Hory, Hostíčkov, Boněnov, Dolní Kramolín.

Čl. 8
Závěrečná ustanovení

Toto nařízení nabývá úcinnosti dnem vyhlášení.



Místostarosta obce                                      Starosta obce
Ing. Jana Batrlová                                      Pavel Vopat